søndag 30. august 2009

+·$%&!!@+?

Vel, det ser ut til at bloggen fra dag tre må vente en stund… Dataen og passet mitt ble nemlig stjålet i går, så nå sitter jeg på en internettkafe i Avenida de los Incas og skriver, og oppdaterer meg på hva som skjer i verden. Det suger litt. Men det verste er at jeg skulle til Uruguay i dag, men uten pass går ikke det. Håper det går an med en midlertidig pass, for det er ikke mulig å avbestille billetten lenger, men jeg har mine tvil. Er verdt et forsøk.

fredag 28. august 2009

Wikimanía, dag 2

Ålreit, nå er det tredje dagen, så da er det på tide å blogge om dag to. Jeg sitter nå i en panelsesjon med Brianna Laugher om lokalavdelinger, mer om den i morra.

Første sesjon for dagen var keynote med Jimmy Wales, men den hoppa jeg over for å vente på bagasjen igjen – og den kom faktisk! De vanlige sesjonene begynte klokka 11.15; de fleste så Andrew Lihs «Interpreting Wikipedia’s Demographic Decline: Implications for an Emergent Community», men jeg så i stedet nyvalgte styremedlem Ting Chens «Preparation for Board of Trustees Election» (jeg har litt spesiell interesse for styrevalg og sånn, hehe). Han snakka om hva som forventes av et styremedlem, og hva man bør gjøre og ikke gjøre for å bli valgt. Ikke at jeg har noen aspirasjoner om å bli styremedlem i Foundation, men det var likevel interessant.

I lunsjen var det møte for interesserte om den planlagte Strategic Planning-prosessen, med Program Manager Eugene Eric Kim og fasilitator Philippe Beaudette. Interessant, men jeg har ikke helt satt meg inn i hva det hele går ut på, så det var ikke så nyttig for meg som det kunne ha vært om jeg hadde gjort det.

Etter dette så jeg Erik Zachtes «Wikimedia in Numbers». Erik Zachte er Wikimedias statistikkmann, og har laga statistikk for Wikimedia-prosjektene siden 2003, og fått betalt for det siden 2008 (om jeg husker riktig). Det var en gjennomgang av hva slags statistikk man kan finne på stats.wikimedia.org, men det var likevel interessant. Zachte blogger for øvrig fast om diverse observasjoner relatert til statistikk, bloggen hans kan man finne på Infodisiac.

Etter dette dro jeg tilbake til hotellet og skippa de siste sesjonene – jeg har jetlag, så jeg er ofte trøtt her. Ikke bra. På kvelden var det sosiale ting igjen, argentinsk øl er meget godt. Og nasjonalretten virker å være kjøtt, og de veit åssen man lager det!

torsdag 27. august 2009

Wikimanía, dag 1

I går var første dag av Wikimania! Det hele begynte kl. 0915 med åpningsseremoni ved Richard Stallman, frihetsguru. Jeg hoppa imidlertid over den for å vente på bagasjen min, som skulle komme på morgenen. Det gjorde den imidlertid ikke, og de første sesjonene begynte 1130, så i 11-tida gikk jeg fra hotellet til Centro Cultural General San Martín.

Første sesjon jeg var på var romkamerat Einar Spetz' «A story of love and hate? How teachers at upper secondary schools in Sweden use Wikipedia and what they think of the free encyclopedia». Einar har gjort undersøkelser blant videregånde-lærere i stockholmsområdet om deres holdninger til Wikipedia, og det viser seg at holdningene er mye mer positive enn man skulle tro. Flesteparten av lærerne hadde brukt Wikipedia senest uka før undersøkelsen, og mange hadde også anbefalt Wikipedia til elevene sine som et utgangspunkt.

Neste sesjon var hongkongske Jeromy-Yu Chans panel «Keeping Wikimedia Chapter abreast with Local Free Culture counterparts», som handla om hvordan Wikimedia Hong Kong har samarbeida med andre organisasjoner i samme interessesfære som vår om diverse aktiviteter. Det var også innspill fra israelske Dror Kamir, tyske Mathias Schindler og australske Liam Wyatt.

Det er veldig mye interessant jeg skulle ønske jeg kunne ha vært med på, men som jeg ikke har fått til fordi det har gått samtidig med andre ting. Heldigvis finnes alt på film (det finnes lenker fra hver enkel sesjon på Wikimania 2009-wikien, slik at man kan få med seg alt – veldig praktisk for dem som ikke var der, og for dem som ikke er i Argentina i det hele tatt. Det finnes også en live stream for dem som er interesserte i det.

I lunsjen var det et møte for alle som er interesserte i chaptervirksomheten; det var mange av de samme som deltok på chaptermøtet i Berlin (som jeg aldri rakk å blogge om) der, samt en del folk som var interesserte i å starte nye lokalavdelinger for sine land (f.eks. tre fra India, som er i ferd med å sette opp en lokalavdeling). Det er ikke så mye man rekker å bli enige om på tre kvarter, som var den tida vi hadde til rådighet, men det var enighet om at alle lokalavdelingene bør kunne «bindes sammen» ved hjelp av et felles «charter» med hva som er målsetningene for en lokalavdeling. Ståa nå er at alle lokalavdelingene signerer en avtale med Wikimedia Foundation som omhandler bruk av varemerker, men at det ikke er noe som binder oss sammen på samme måte som et charter vil gjøre.

Jeg droppa sesjonene etter lunsj for å sjekke om bagasjen hadde kommet, noe den selvsagt ikke hadde. Når jeg ringte inn og spurte sa de at den skulle komme «i morgen tidlig» (altså det som da er i dag tidlig), noe den heldigvis har gjort – men det er likevel kjedelig å gå i samme klæra hele tida, uten kamera (som jeg var dum nok til å sjekke inn). Men skal ikke klage.

Klokka 1615 begynte det igjen, jeg var på en veldig interessant sesjon av flere universitetsprofessorer, «Student-Authored Wikibooks as University Textbooks: Reflections on Three Years of Successful Implementation». Denne var veldig interessant og inspirerende; de hadde latt studentene skrive læreboka si sjøl, slik at de tar en mye mer aktiv del i læringa enn det de ellers hadde gjort. Dette er noe å ta etter.

Etter dette deltok jeg i en diskusjonssesjon leda av nederlandske Lodevijk Gelauff som handla om hvordan de europeiske Wikimedia-chapterne bør drive lobbyvirksomhet med tanke på opphavsrettslovgivning i EU. Norge er jo ikke (ennå) del av EU, så det er ikke noe vi i Wikimedia Norge kan være med på å endre (selv om det utvilsomt vil påvirke oss også), men det var en interessant diskusjon likevel.

Etter dette var det middag, sightseeing og sosiale aktiviteter – blant annet var det et tangokurs for de som ville det, men det er ikke helt min greie. (Det kunne nok ha vært moro å ta det likevel, men nå er det nok for seint for det.)

onsdag 26. august 2009

Buenos Aires!

Wikimanía


All right! Nå sitter jeg i Buenos Aires, på «motsatt» side av jordkloden, det er ganske spesielt å tenke på. Reisa ned gikk greit, jeg fløy først med KLM fra Trondheim til Amsterdam, så til São Paulo, og så fra São Paulo til Buenos Aires med brasilianske TAM Airlines. Da jeg kom fram til Buenos Aires kom ikke bagasjen min, og da jeg spurte han i skranka hvorfor, sa han at det var fordi bagasjen fortsatt lå igjen i Amsterdam. Hvorfor den fjorde det veit jeg ikke, men jeg har mine mistanker om at det skyldes at jeg kom ganske seint til São Paulo-flyet, fordi det var en evig lang passkontroll i transitten som tok 40 av de 60 minuttene jeg hadde på meg. Men det er bare spekulasjoner. Jeg kom fram til Buenos Aires i 23-tida lokal tid den 24. august (som er 0400 25. august norsk tid), og dro rett til hotellet etter bagasjeting var ordna. Jeg fikk ikke noen slags kompensasjon for at bagasjen var borte av TAM (type toalettsaker, klær e.l.); så vidt jeg veit er det vanlig blant europeiske flyselskaper, men tydeligvis ikke i Sør-Amerika.


På hotellet (Hotel Bauen) deler jeg rom med svenske Einar Spetz, som har bodd 14 år i Norge og har perfekt nynorsk. Jeg har møtt Einar tidligere, i Alexandria i fjor, på Wikimania der.


Andre dagen gikk med til å finne ut hvor ting var (altså: Centro Cultural General San Martín, der hvor selve konferansen skal være, samt lokale butikker). På kultursenteret var det massevis av kjente folk allerede som deltar på såkalte «hacking days», der de skriver kode, spiser pizza og drikker cola. På kvelden var det gratis middag på hotellet (med 150 påmeldte!), med fantastisk argentinsk oksekjøtt. Alt er kjøtt her virker det som, og de er utrolig gode til å tilberede det.


I dag, som vel blir den tredje dagen (selv om det føles som den andre siden jeg kom så seint på mandagen) starter konferansen på ordentlig. Jeg har tenkt til å prøve å blogge litt om hver av sesjenone jeg er med på, om det lar seg gjøre. I Alexandria var det problemer med at det ikke var nok kontakter til alle som hadde med seg bærbare datamaskiner, det virker det som om de har løst her. Og det beste er at man ikke trenger adapter, for de har spesielle kontakter som har «innebygde» adaptere – altså, de passer for alle slags kontakter. Får bare håpe at det går greit med det trådløse nettverket.

mandag 3. august 2009

Nauru er ukas land


... på arabiskspråklig Wikipedia. Yay. Oppdaga det nå nettopp da jeg så en bot hadde lagt inn interwikilenker til لغة ناورونية og علم ناورو. Gode nyheter for oss naurofile.