Gratulerer til tyskspråklig Wikipedia, som i dag fikk sin artikkel nr. 1 000 000! Det er den andre wikipediaen som når denne milepælen, etter engelsk (så klart). Den 1 000 000. artikkelen var «Ernie Wasson». Gratulerer!
Gratulerer til tyskspråklig Wikipedia, som i dag fikk sin artikkel nr. 1 000 000! Det er den andre wikipediaen som når denne milepælen, etter engelsk (så klart). Den 1 000 000. artikkelen var «Ernie Wasson». Gratulerer!
Ukas konkurranse på bokmålswikipedia for denne uka er runde år i 2010. Den går ut på å opprette/forbedre artikler om ting som har jubileum i 2010.
Litt sein kunngjøring, men bedre seint enn aldri (som forrige uke). Ukas konkurranse på bokmålswikipedia er Kongoene. Den går ut på å utvide og opprette nye artikler som angår Republikken Kongo (Kongo-Brazzaville) og Den demokratiske republikken Kongo (Kongo-Kinshasa, tidligere Zaïre).
Ukas konkurranse på bokmålswikipedia for denne uka er rundrengjøring. Den går ut på å rydde i flest mulig artikler. Vinneren får den røde rosetten, som kan ses til venstre.
Jeg vil gjerne reklamere litt for en tilleggsfunksjon («gadget») jeg har laga på bokmålswikipedia. Det er en tilleggsfunksjon som gjør at alle lenker til utmerka eller anbefalte artikler får en liten logo foran seg, på samme måte som eksterne lenker får en blå «pil» etter seg.
Prinsippet og koden er så å si det samme som med de eksterne lenkene – det hele er kun CSS med selectors fra CSS3. For å prøve den selv, gå til Spesial:Innstillinger, trykk på «Tilleggsfunksjoner» og slå den på (det er den øverste tilleggsfunksjonen). Den er veldig kjekk synes jeg selv.
All right! Nå sitter jeg i Buenos Aires, på «motsatt» side av jordkloden, det er ganske spesielt å tenke på. Reisa ned gikk greit, jeg fløy først med KLM fra Trondheim til Amsterdam, så til São Paulo, og så fra São Paulo til Buenos Aires med brasilianske TAM Airlines. Da jeg kom fram til Buenos Aires kom ikke bagasjen min, og da jeg spurte han i skranka hvorfor, sa han at det var fordi bagasjen fortsatt lå igjen i Amsterdam. Hvorfor den fjorde det veit jeg ikke, men jeg har mine mistanker om at det skyldes at jeg kom ganske seint til São Paulo-flyet, fordi det var en evig lang passkontroll i transitten som tok 40 av de 60 minuttene jeg hadde på meg. Men det er bare spekulasjoner. Jeg kom fram til Buenos Aires i 23-tida lokal tid den 24. august (som er 0400 25. august norsk tid), og dro rett til hotellet etter bagasjeting var ordna. Jeg fikk ikke noen slags kompensasjon for at bagasjen var borte av TAM (type toalettsaker, klær e.l.); så vidt jeg veit er det vanlig blant europeiske flyselskaper, men tydeligvis ikke i Sør-Amerika.
På hotellet (Hotel Bauen) deler jeg rom med svenske Einar Spetz, som har bodd 14 år i Norge og har perfekt nynorsk. Jeg har møtt Einar tidligere, i Alexandria i fjor, på Wikimania der.
Andre dagen gikk med til å finne ut hvor ting var (altså: Centro Cultural General San Martín, der hvor selve konferansen skal være, samt lokale butikker). På kultursenteret var det massevis av kjente folk allerede som deltar på såkalte «hacking days», der de skriver kode, spiser pizza og drikker cola. På kvelden var det gratis middag på hotellet (med 150 påmeldte!), med fantastisk argentinsk oksekjøtt. Alt er kjøtt her virker det som, og de er utrolig gode til å tilberede det.
I dag, som vel blir den tredje dagen (selv om det føles som den andre siden jeg kom så seint på mandagen) starter konferansen på ordentlig. Jeg har tenkt til å prøve å blogge litt om hver av sesjenone jeg er med på, om det lar seg gjøre. I Alexandria var det problemer med at det ikke var nok kontakter til alle som hadde med seg bærbare datamaskiner, det virker det som om de har løst her. Og det beste er at man ikke trenger adapter, for de har spesielle kontakter som har «innebygde» adaptere – altså, de passer for alle slags kontakter. Får bare håpe at det går greit med det trådløse nettverket.
Fantastiske nyheter på Digi.no i dag! Standardiseringsrådet, oppnevnt av regjeringa, har levert utkastet sitt til hvilke formater som skal brukes av det offentlige. Alle formatene er åpne standarder. Blant formatene som skal brukes er Ogg for lyd og video JPEG og PNG for bilder, og SVG for vektorgrafikk.
Dette er godt nytt for Wikipedia, som – som lesere sikkert veit – alltid har benytta disse frie formatene. Dette vil føre til større oppmerksomhet rundt frie formater, og økt støtte for disse formatene. Pluss at vi Linux-brukere ikke lenger blir diskriminert på grunn av bruk av proprietære formater.
Dette er en testpost hvor jeg vil gå gjennom nye utmerka og anbefalte artikler (og lister), à la Signposts Features and admins. Dette er første post, og som sagt en test, men jeg håper å gjøre det til en månedlig vane.
I desember 2008 tilkom fire nye utmerkede artikler (hvorav én tidligere var anbefalt), to nye anbefalte artikler og to nye utmerkede lister. Det var fem artikler som var ukas artikkel i desember: Islands historie, Den iranske revolusjon, Norge under andre verdenskrig, Midvinterblot og Sovjetunionen.
Det kom fire nye utmerkede artikler i desember 2008, og det totale antallet er nå 148 utmerkede artikler.
Apostlenes gjerninger, 17. des 2008
Apostlenes gjerninger (Acta) er den femte boken i Det nye testamente i Bibelen. Den kommer etter de fire evangeliene. Det er en vanlig oppfatning at den er skrevet av den makedonske legen Lukas, forfatteren av Evangeliet etter Lukas. Boken fokuserer på starten på og spredningen av den kristne bevegelsen og det kristne budskapet. Den tar utgangspunkt i de første kristnes opplevelser på pinsedag, og fokuserer særlig på Paulus sin virksomhet i middelhavsområdet, og hvordan kristendommen spredte seg fra å være et rent jødisk fenomen til å bli en bevegelse som også omfattet «hedninger».
Indoariske språk, 17. des 2008
Indoariske språk er en gren av den indoeuropeiske språkfamilien. De er framfor alt utbredt i Sør-Asia. Sammen med de iranske språkene og nuristanispråkene danner de den indoiranske undergruppa av indoeuropeiske språk. De til sammen over 100 indoariske språkene som snakkes i dag, har rundt én milliard brukere, først og fremst i nordlige og sentrale India, i Pakistan, Bangladesh, Nepal, Sri Lanka og på Maldivene. Blant de viktigste indoariske språkene er hindi, det nært beslektede urdu, bengali, ytterligere regionale indiske språk samt det klassiske språket sanskrit.
Daniel Boone, 28. des 2008
Daniel Boone (født 22. oktober 1734, død 26. september 1820) var en amerikansk pioneer og jeger hvis grensearbeid gjorde ham til en av de første folkeheltene i USA. Boone er mest kjent for sin utforsking og bosetting av det som i dag er den amerikanske staten Kentucky, som på den tiden var bortenfor de vestlige grensene til de tretten koloniene. På tross av motstand fra indianerne, som opprinnelig hadde Kentucky som sin jaktmark, stormet Boone i 1775 nedover Wilderness Road via passasjen Cumberland Gap og inn i Kentucky. Der grunnla han Boonesborough, en av de første engelskspråklige bosettingene vestenfor Appalachene. Ved slutten av 1800-tallet hadde mer enn 200 000 mennesker inntatt Kentucky ved å følge ruten som var brukt og oppmerket av Boone.
Fjell festning, 31. des 2008
Fjell festning (også Batterie Fjell, Festung Sotra, MKB 11./504 Fjell eller Torden Felix) er et kystforsvarsanlegg på Sotra i Fjell kommune. Anlegget ble bygget av den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig, og tilhørte den tyske Kriegsmarine. Festningen var bygget som et forsvar rundt hovedvåpenet, tre 28,3 cm kanoner plassert i et pansertårn med en maksimal rekkevidde på 37 km. Kanonen var opprinnelig en skipskanon fra slagkrysseren «Gneisenau». Festningens hovedformål var å forsvare innseilingen til Bergen, nord og sør for Sotra. I tillegg til kanonen bygget man et stort luftvernbatteri (Flak-batteri) på samme sted, som beskyttet ikke bare selve festningen, men også en av hovedinnflyvningsrutene mot Bergen. Luftvernbatteriet var i bruk under allierte bombeangrep mot Bergen, men hovedskytset (trippelkanonene) ble aldri brukt i kamp.
Det kom to nye anbefalte artikler i desember 2008, og det totale antallet er nå 415 anbefalte artikler.
An Unearthly Child, 28. des 2008
An Unearthly Child (også kjent som The Tribe of Gum og 100,000 BC) er den første historien i den britiske TV-serien Doctor Who. Historien går over fire episoder og ble vist for første gang på BBC One fra 23. november til 14. desember 1963. Den introduserer William Hartnell som den første Doktoren, Carole Ann Ford som Susan Foreman, Jacqueline Hill som Barbara Wright og William Russell som Ian Chesterton.
Vaduz, 28. des 2008
Vaduz (IPA: [faˈdʊʦ] eller [faˈduːʦ]) er hovedstaden i fyrstedømmet Liechtenstein i Sentral-Europa og residens for Liechtensteins fyrste. Vaduz er dog ikke Liechtensteins største by, da nabobyen Schaan har flere innbyggere.
Det kom to nye utmerkede lister i desember 2008, og det totale antallet er nå på 42 lister.
FA Premier League 2007/08, 10. des 2008
Premier League-sesongen 2007/2008 var den 16. sesongen av Premier League. Sesongen begynte lørdag 11. august, og ble avslutta søndag 11. mai. Regjerende mester var Manchester United. De nyopprykkede lagene var Sunderland AFC, Birmingham City og Derby County.
Liste over hurtigruteskip, 26. des 2008
Liste over hurtigruteskip er en oversikt over skip som har seilt hurtigruten siden starten 2. juli 1893. Andre kystruter har vært kalt hurtigrute, men denne listen refererer til ruten Bergen – Kirkenes (opprinnelig Trondheim – Hammerfest). Skip som var i hurtigruten på midlertidig basis, er listet i tabellen Reserve- og avløserskip. Skipene i erstatningsruten til Øst-Finnmark i krigsårene er ikke listet her. Definisjonen på hurtigruterederi er at rederiet har eid og stått for driften av minst ett hurtigruteskip. MS «Fram», det nyeste skipet til Hurtigruten ASA, er ikke med i listen, siden hun hittil ikke har gått i hurtigrutetrafikk.
All tekst lisensiert under Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 Norway.